tiistai 5. heinäkuuta 2011

Neiti Näppärä muiden silmin

Takana on taas vuosittainen Rinnekodin käynti ja kuntoutussuunnitelma on valmis. Paperiakin on lähetetty Kelan arkistoihin lojumaan. Tässäpä poimintoja kuinka Neitimme näyttäytyy ammattilaisten silmin.

Kuntoutussuunnitelmasta poimittua:

"Neiti liikkuu istualtaan. Hän nousee tukea vasten seisomaan ja jonkin verran myös askeltaa tukea vasten. Taidoissa ei ole siis tapahtunut isoa edistystä verrattuna vuoden takaiseen eli leukemian aiheuttama taantuma on merkittävä."

"Hän ymmärtää puhetta paremmin kuin tuottaa, esim. tilannesidonnaisia arjen ohjeita. Hänellä on symbolista leikkiä kuten leikkiä nukeilla ja astioilla."

"Omaa tahtoa on ja luonteeltaan Neiti on melko vilkas."

"Neiti on hyvin kontaktiin tuleva peppukiitäen liikkuva tyttö, joka tutkii eri kohteita huoneessa mukaan lukien esim. roska-astia. Hän on varsin vahdittava."


Puheterapeutin lausunnosta poimittua:

"Neiti tulee reippaasti puheterapeutin vastaanotolle. Neiti on pirteän oloinen ja tutkii tilan esineitä."

"Neiti hakeutuu kontaktiin ja osallistuu vastavuoroiseen toimintaan halutessaan mielellään."

"Neiti käsittelee leluja tarkoituksenmukaisesti vuorotellen halutessaan myös kumppanin kanssa. Symbolista kuvitteluleikkiä esiintyy mukavasti nukkeleikeissä."

"Esikielellinen kommunikaation ja kielen kehitys sijoittuu 17 kk ikäodotuksiin. Sosiaalisen kommunikaation taidot ovat Neidillä vahvempia taitoja, puheen tuoton sijoittuessa 1-vuotiaan ikävaihteluun."

"Viittomat muuntuvat osittain, mutta ovat ajoittain myös hyvin selkeästi tuotettuja. Neiti käyttää viittomia monipuolisesti ilmaisussaan ja jäljittelee viittomia spontaanisti. Neiti ilmaisee omaa tahtoaan selkeästi viittomien ja toiminnan avulla. Neiti keskittyy kirjan katseluun mukavasti nimeten pyydettäessä kuvia viittomien avulla."

"Neiti on hymyileväinen oman tahdon omaava tyttö, joka toimii hyvässä vastavuoroisessa kontaktissa."

Toimintaterapeutin ajatuksia: 

"Neiti on hurmaava ja hyväntuulinen pieni tyttö, joka lähtee heti alkuun arastelematta tutkimaan arviointitilaa sekä sen välineitä kiinnostuneesti."

"Hän osaa noudattaa halutessaan lyhyitä sanallisia ohjeita sekä kehotuksia, mutta on toimintatavoiltaan melko omaehtoinen. Neiti suuntautuu itselleen mielekkäisiin toimintoihin ja leikkeihin sekä tuo selkeästi tahtoaan esiin. Epäkiinnostavat lelut saattaa heittää samantien pois kädestään, kiinnostavimmat lelut kulkevat mukana kädessä pitkäänkin, eikä hän halua luopua niistä pyydettäessäkään."

"Voimankäyttö on käsissä melko heikkoa esim. tarrapalojen erilleen vetäminen sekä hieman painavampien esineiden nostaminen on työlästä."

"Neidillä on näön käytön ongelmia sekä karsastusta, mikä näkyy silmän ja käden yhteistyötä vaativien toimintojen haasteellisuutena. Hänen on vaikea kohdentaa isohkoja muovikolikoita reikään ja käden liike on haparoivaa. Pyytä apua laittaen kolikkoa allekirjoittaneen käteen."

"Neidillä on motivaatiota itsenäisempien taitojen harjoitteluun, mutta toimintatapa on omaehtoista ja haluaa suorittaa asiat yleensä omalla tavallaan."

Fysioterapeutti:

"Neiti tulee hyvin vastavuoroiseen kontaktiin ja hymyilee veikeästi. Neiti osaa noudattaa lyhyitä ohjeita halutessaan, mutta on melko omaehtoinen toiminnassaan ja haluaa tehdä asiat itselleen mieluisaksi kokemalla tavallaan."

"Neiti on hyväntuulinen, suloinen ja tomera pikku neiti. Neiti on edennyt motorisissa taidoissaan pikku hiljaa taantumisestaan huolimatta ja tällä hetkellä kehitys on kääntynyt taas positiiviseen suuntaan."

"Neiti käyttää toiminnassaan liikemalleja, jotka ovat normaalin variaatioita eikä luonnollisia liikemalleja."

Minusta kaikki lausunnot oli kirjoitettu positiivisesti. Niistä jäi hyvä mieli. Eivät ne kuitenkaan mitään uutta paljastaneet, vaan samaan tulokseen olemme itsekin arjessa tulleet. Mutta aina se on kiva lukea, kuinka ammattilaiset Neidin näkevät. Kovasti korostui kaikissa lausunnoissa Neidin oma tahto ja omaehtoisuus. Niin, sen olemme saattaneet jokusen kerran itsekin huomata :)

2 kommenttia:

  1. Todellakin tuli hyvin positiivisyys esiin :) eli teillä on kauniisti hymyilevä itsepäisyys kotona :D

    VastaaPoista
  2. Pirpanoista parhain - Miss Minäitte <3

    Ihania lausuntoja ootte saaneet, se on äiteenä/iskänä kiva lukea silloin, kun niitä hyviäkin puolia kertovat. Taiteenlaji tuokin ja taitavat kirjoittajat olleet!

    VastaaPoista