torstai 17. lokakuuta 2013

Ässä 6 vrk

Tässäpä meidän kuulumisia. En muista kerroinko jo pienen mittoja, mutta strategiset mitat olivat 1610 g, 41,5 cm ja hattu 28 cm. Pieni rääkäisi heti synnyttyään ja osoitti olevansa varsin topakka ja luonteikas pieni herra.


Alku on mennyt hyvin pieniä vastoinkäymisiä lukuunottamatta. Rds-diagnoosi hänelle tuli, eli keskosen keuhkosairaus. Tarkemmin tuo tarkoittaa sitä, että keuhkoista puuttui sufraktanttia eli ainetta, joka pitää keuhkoja auki. Ässä laitettiin hengityskoneeseen muutaman tunnin päästä syntymästä ja tuota kyseistä ainetta annettiin keuhkoihin. Hengityskonetta hän tarvitsi yhteensä 13 h. Sitten hän pääsi takaisin nasaaliin (cpap).

Pieni oli ärtynyt ja selvästi kipuili alkupäivinä. Hän itki kovasti käsittelyissä. Nasaalissa ei saisi itkeä, jotenkin tekemistä sen kanssa, että ponnistelee kovasti ylipainetta vastaan. Mahdollisesti tästä syystä  (syy ei ole varmaa) keuhkoihin tuli pieni reikä ja ilmaa on päässyt vuotamaan väärään paikkaan.

Nasaali vaihdettiin Opti-flow viiksiin, joissa on myös ylipaine, mutta on kuitenkin hellävaraisempi kuin nasaali. Ässä jaksoi niilläkin hyvin hengittää ja porskuttaa menemään.


Kaksi-kolme ensimmäistä päivää Ässä oli hieman kipeän oloinen, mutta siitä on vointi on tasaisesti parantunut ja vointi on ollut tasainen. Vuoto keuhkoissa on koko ajan pienentynyt, hengitykseen tarvitaan tukea yhä vähemmän, vatsa on alkanut vetämään maitoa. Paino tippui aluksi 200 g, joka on paljon näin pienelle. Hän oli kovin turvonnutkin. Mutta nyt turvotus on poissa ja paino on kääntynyt nousuun. Maha toimii ja maitomäärää nostetaan tasaisesti ylöspäin.

Muutaman kerran on pötkötetty sinivalon alla, joka on ihan peruskauraa näille keskosille. Aivot ja vatsa on ultrattu ja ne ovat kunnossa, nuokin ihan rutiinitutkimuksia keskosilla. Sydämen ultra on vielä tulossa. Mitään epäilyksiä sydänviasta ei ole, halutaan vain tarkistaa tilanne.

Jonkun verran pieni välillä laskettaa sykettä ja saturaatioita, parisen ihan oikeaa apneaa on ollut, mutta nämäkin on ihan viikkoihin liittyviä ja kehittymättömyyteen kuuluvia juttuja eikä mitään syytä huoleen ei ole. Kovin paljon niitä ei edes ole ollut. Taika aikanaan oli paljon hurjempi apneoimaan vaikka viikot olivat isommat syntyessä. Taikaan verrattuna Ässä on paljon tasaisempi voinniltaan.

Hyvin on siis pienellä mennyt ja lääkärit ja hoitajat ovat tyytyväisiä pienen vointiin ja olemukseen. Vielä Ässä asustaa K7:lla eli vastasyntyneiden teholla, mutta siirrosta jatkohoitopaikkaan on jo varoiteltu. Se voi olla edessä tässä päivänä minä hyvänsä.

Mutta ennen kaikkea, äiti ja isi ovat molemmat saaneet jo usemman kerran pienen pojan syliin. Voi sitä pientä ja hentoa linnunpoikaa, joka on jo osoittanut olevansa varsin sitkeää tekoa. Mikään ei ole ihanampaa kuin saada poika syliin ihoa vasten pötköttämään. Niin kuin vauvan kuuluukin olla <3


14 kommenttia:

 1. Ihana pikkuinen nappisilmä! <3

  Miten sinä itse voit, kerrohan vähän kuulumisia! Iso leikkaus kuitenkin takana! Ja mitä isosiskoille, niille molemmille!, kuuluu? :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Voi veikkonen! Onpa pojassa paljon samaan näköä siskojensa kanssa, etenkin ensimmäisessä kuvassa piirteitä katselin. Onnea!

  VastaaPoista
 4. Voi linnunpoikaa. Ekassa kuvassa simmut apposen auki. Kuva kuvalta kuitenkin paljastuu S:n miniatyyri koko. Pieni sitkeä sissi. Onneksi ei kuitenkaan mitään vakavaa. Hyvällä ruokahalulla kyllä kasvaa.
  Isosiskojen kuulumisia odotellaan. Kuinka on oma laitasi, isääkään unohtamatta?
  Ruudun tällä puolen maltamme hetken odottaa, että pääsette perheenä asettumaan.

  VastaaPoista
 5. Voi mitkä kauniit silmät!

  Hyvää vointia ja lisäkiloja toivottelee Iitu :)

  VastaaPoista
 6. Ihana mini-Ässä! Ihan kyynelehtimään pistää <3 Hyvää vointia teille molemmille!

  VastaaPoista
 7. Voi mikä ihana mini-menninkäinen. :) Tosi suloinen pikkuveli. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. ihana kuulla teidän kuulumisia! onnea jazemppiä:) !me ollaan "asusteltu myös k7.lla!

  VastaaPoista
 9. Voi mahoton että ukkeli voi olla suloinen! Niin pikkuinen mutta kuitenkin jotenkin niin virkeän oloinen! Rutkasti onnea kaikille, myös tuoreille isosiskoille!

  Jaksan vaan aina ihmetellä miten teidän perhettä voidaan näin kovasti koko ajan koetella. Toivon sydämeni pohjasta että koettelemukset olisivat nyt tässä!

  Tsemppiä!

  T.Äiti77

  VastaaPoista
 10. Onnea koko teidän perheelle pienen ihanan poikalapsen syntymän johdosta t. mummeli

  VastaaPoista
 11. hei! Mitä teille kuuluu? Onhan kaikki hyvin?

  VastaaPoista
 12. Olen melkein joka päivä käynyt katsomassa josko olisi tullut lisää ässästä ja kuulumisia.. toivottavasti voitte hyvin.

  VastaaPoista
 13. Mitä teille kuuluu? Toivottavasti kaikki on hyvin?

  VastaaPoista