keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kelalotto

Hui, äitiyslomapaperit toimitettu Kelaan. Hain tällä kertaa mammalomaa varhennettuna. Ajatus taustalla on, että mammarahaan ei vaikuta Taikan päiväkotipaikka, joten hain tuosta samaisesta päivästä eteenpäin hänelle paikkaa. Katsotaan onnistuuko sama päiväkoti kuin siskolla.

Miksi sitten päiväkotipaikka Taikalle? Miksi en hoida lastani, vaikka olen itse kotona? Varmasti blogia säännöllisesti lukeneet jo arvaavat. Raskauteni on riskiraskaus ja jo nyt on nostelukielto. Helppoa näin lasten kanssa kotona toteuttaa. Ennenaikaisuuden riski on kohonnut ja etinen istukka vaikuttavat tilanteeseen. Istukan sijainnin takia on verenvuotoriski. Ja se on lanssikyyti suoraan sairaalaan, jos vuoto alkaa. Kotiin ei saa jäädä odottamaan laantuuko. Verisenä elimenä istukka voi vuotaa verta paljon. Jos nyt jo supistelee ja pitäisi ottaa rauhallisesti, ei tilanne varmastikaan ole helpompi raskauden edetessä. Varmistelemme siis tilannetta jo näin ajoissa. Jos joudun kokonaan vuodelepoon jossain kohdin, on paikka jo haettu. Tai jos lapsi syntyy ennenaikaisesti, toivottavasti vasta 30 paremmalla puolella, on lapsilla päivähoito varmistettu ja joku rutiini jatkuu elämässä. Minun aikani menee sitten keskolassa päivisin.

Miksi ei sairauslomaa? Pitkään kodinhoidontuella eläneellä ei ole kunnollista turvaa sairastuessa/sairauslomalla. Hänellä on hurja 55 päivän karenssi. Se on pitkä aika ilman mitään tuloja. Lasten on syötävä myös äidin sairastaessa. Varhennetulla mammiksella varmistan, että ainakin tuosta päivästä eteenpäin on minulla tulot. Mutta toivon ettei sitä ennen tapahdu mitään dramaattista, vaan voimme jatkaa niin kuin tähän asti.

Ihan sinut en ole tämän päiväkotipäätöksen kanssa. Olin ajatellut pitää Taikan kotona vauvan synnyttyä ja nyt raskaana ollessani. Neitihän käy jo eskaria, joten hänen kohdallaan on eri tilanne. En arvostele kenenkään päätöstä lastenhoidon suhteen. Jokaisella on taustalla omat tekijänsä, joten perheet tietävät itse parhaiten kuinka toimia. Olin vain itse ajatellut toisin ja kokenut, että hylkään isommat lapset vauvan synnyttyä, jos heidät toiselle hoitoon laitan. Mutta nyt tilanne on tämmöinen ja minun on otettava huomioon myös tämän masuasukin vointi ja terveys. Onneksi Taika on reipas ja sopeutuvainen, lapsi joka kaipaa tekemistä ja ohjelmaa. Hän on aina mukana, kun vien/haen Neidin eskarista ja painelee muiden joukkoon leikkimään. Hän on kuin kala vedessä Neidin eskarissa. Vetäjät naureskelevatkin etteivät he edes huomaa, kun Taika sulahtaa joukkoon mukaan. En ole huolissani hänen sopeutumisestaan ryhmään. Uskon, että tämä puolipäivähoito on jopa hänelle parempi kuin kotona olo äidin kanssa, joka ei tällä hetkellä pääse edes leikkipuistoon hänen kanssaan. Puhuimmekin mieheni kanssa, että vauvan synnyttyä, jos päikyssä on mennyt hyvin, Taika jatkaa tovin ryhmässä puolipäiväisenä, mutta lyhennettyä viikkoa. Katsomme tilannetta sitten uudestaan kun siellä olemme.

Nyt jännitän onnistuuko sama päikky. Kuskaaminen olisi paljon helpompaa yhteen paikkaan kuin kahteen.


6 kommenttia:

 1. Peukut ja varpaat pystyssä, että toiveenne toteutuisivat!
  Ei se vaaleanpunainen niin paha ois, mut mekkona taitais olla jo liikaa, hehheh.
  On ne siel Kelassa upeita noine 55 päivän karensseineen. Pariin kertaan on itselle kolahtanu. Just vähärahainen/-varainenhan niitä tukia just tarttis.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti sama päikky onnistuu. Meillä vuodenvaihteeseen sama jännitys... :)

  VastaaPoista
 3. Älä lainkaan ajattele toisten mielipiteitä. Itse tiedätte perheenne tilanteen ja tarpeet parhaiten ja onhan oikeus päivähoitoon ihan jokaisella lapsella ja teidän kohdalla hoidon tarpeen ymmärtää jokainen. Älä ole itsellesi liian ankara. Lapset kyllä viihtyvät myös päiväkodissa.

  Kaikkea parasta tähän vuoteen ja tuleviin!

  Mummo

  VastaaPoista
 4. Meillä esikoinen oli hoidossa (oli ennen kakkosta töissä) siihen asti, kun kuopus syntyi. Vaikka siis olin jo äippä lomalla, niin vein esikoisen 3-4 päivänä viikossa kuudeksi tunniksi hoitoon. Vaikka raskaus olikin normaali, niin onhan sitä loppu raskauden ajan väsynyt. Käytin vapaa aikani nukkumiseen ja lepäämiseen, mikä mielestäni oli paras ratkaisu silloin ja edelleen. Sillä varmistin, että mulla on parhaat voimat synnytykseen (joka meni sitten hyvin) ja myös voimia ensimmäisiin viikkoihin ja kuukausiin vauvan ja esikoisen kanssa. Normi raskaudessakin on tärkeää levätä tarpeeksi, saati sitten jos on jotain ylimääräistä,niin se on entistä tärkeämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just! Ja siksi minä töissä käyvä sitten ajan joka aamu ensin 16 kilsaa yhteen suuntaan ja jätän kuopuksen yhteen päiväkotiin,sitten ajan uudelleen kodin ohi ja kohti työpaikkaani ja jätän matkalla esikoisen toiseen päiväkotiin,koska eivät mahdu samaan "kun voi voi kun niin paljon noita kotona olevia jotka käyttävät tätä subjektiivista päivähoito-oikeuttaan".Päiväkodissakin ovat pahoillaan asiasta,mutta minkäs ne asialle siellä voivat! Enkä tarkoita todellakaan kirjoituksellani blogin pitäjää joka tietysti tässä tilanteessa tarvitsee hoitopaikat lapsilleen vaan muita terveitä kotona olijoita jotka vaan haluavat lepäillä! Ainakin aikaisin aamulla töihin menijät pitäisi huomioida niin että saisivat lapsensa siihen lähellä olevaan päiväkotiin ja samaan molemmat lapset.Kotona lepäilijät kuskatkoon tenavansa sitten kauemmas.Väsynyt olen minäkin kun kuuden jälkeen aamulla lasten kanssa lähden ja väsyneitä ovat lapsetkin.Yksinhuoltajana vaan ei ole vaihtoehtoja! Jos hoitopaikkoja olisi yllinkyllin niin ok,mutta nyt kun niitä jonotetaan niin tuo subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille pitäis kyllä heti lopettaa ja paikat antaa niitä oikeasti tarvitseville! -väsynyt äiti-

   Poista
 5. on(ko)han kaikki hyvin kun ei ole kuulunut mitään? Voimia raskauteen!

  VastaaPoista