torstai 20. kesäkuuta 2013

Taikan pää

Tässä muutamia (huonoja) kuvia Taikan päästä. Onko se teidän mielestä erityisen mallinen? Itse olen tuota päätä niin paljon katsellut, etten osaa sitä kovin objektiivisesti enää katsoa. Hiukset on tarkoituksella saunan jäljiltä kammattu päätä myöten, että mahdollisimman vähän hämäisi pään muotoa.
Mitä te siinä oikein mua kuvaatte?

9 kommenttia:

 1. Hei! Itselläni on 10kk ikäinen tyttö, jolta leikattiin venekallo muutama kuukausi sitten. Pään muoto oli normaali, mutta muutaman viikon iässä päälaelle alkoi muodostua pikkuhiljaa harjannetta. Neuvolalääkäri ei ollut huolissaan asiasta, koska päänympärys kasvoi käyrällä, mutta laittoi kuitenkin lähetteen tarkempiin tutkimuksiin - ja venekalloepäily vahvistui.

  Minun pikkusiskolla ja yhdellä serkulla oli myös venekallo syntyessä, mutta heillä pään muoto oli niin poikkeava, että sen kyllä huomasi. Kaikkien kolmen leikkaukset ovat menneet hyvin, eikä leikkausarpea huomaa hiusten kasvun myötä.

  Hyvä, että Taika pääsee tarkempiin tutkimuksiin. Toivottavasti huoli on aiheeton, mutta jos jotain todetaan, niin on varmasti hyvä saada hoidettua, jotta hän välttyy tulevaisuudessa ylimääräisiltä vaivoilta. En osaa/uskalla maallikkona oikein arvioida Taikan päätä.. ehkä otsa on hiukan korkea ja kapea, mutta ei silmiinpistävästi. Olisi mukava kuulla sitten, että mitä tutkimuksissa sanottiin.

  Kaikkea hyvää sekä mukavaa kesänjatkoa!

  Paula Oslosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähän se on, että tutkitaan. Mieluummin turhaan kuin ei tutkittaisi ollenkaan.

   Taikalla ei ole harjannetta päälaella ollenkaan. Vain tuossa otsalla ja loppuu noin ensimmäisen aukileen kohdalle, hieman otsasta ylöspäin.

   Minustakin pää on kapea, samoin kasvot. Mutta tämä voi liittyä ihan keskosuuteen. Erään lastenlääkärin mukaan vielä kouluiässäkin voi keskosen tunnistaa kaidasta pään- ja kasvojen muodosta. Toivottavasti Taikallakin on tästä kyse.

   Kiitos kokemusten jakamisesta. Miten teillä toivuttiin leikkauksesta?

   Päivitän kuulumisia pään osalta, kunhan meillä on ollut lääkäri.

   Poista
  2. Toivotaan niin. Meidän tyttö toipui leikkauksesta ihan hyvin ilman komplikaatioita. Kaksi ensimmäistä päivää hän nukkui, koska sai vahvoja kipulääkkeitä ja rauhoittavaa. Kolmantena päivänä hän oli jo hereillä ja jaksoi hiukan leikkiä sekä imeä rintaa. Neljäntenä päivänä lopetettiin morfiini-infuusio, jolloin piuhat vähenivät ja päästiin tavalliselle osastolle. Kasvot eivät turvonneet missään vaiheessa merkittävästi, kun joskushan silmät voivat muurautua aivan umpeen turvotuksen vuoksi. Sairaalassa meni yhteensä viikko. Kotona annoin vielä viikon verran säännöllisesti paracetia, mutta sen jälkeen ei näyttänyt olevan tarvetta kipulääkkeelle kuin satunnaisesti. Yöt olivat myös muutaman viikon katkonaisempia, sillä makuuasennossa päätä alkoi pakottaa. Leikkaushaava parani uskomattoman nopeasti. Ei ollut tietenkään mukava nähdä, kun lapsella oli kipuja ja paha olla, mutta se oli loppujen lopuksi vain lyhyt aika.

   Paula

   Poista
 2. Meilläkin on venekallopoika, jolta kallo on leikattu 1,5 vuotta sitten pojan ollessa 4 kuukautta, mutta venekallossahan on kyse eri sauman luutumisesta.
  Minustakin otsa näyttää hiukan korkealta ja vähän kapeammalta, ja otsassa näkee harjanteen, mutta olen huomannut ihmisten kallojen muotoja tarkkaillessa, että kalloja on olemassa kaikenmuotoisia.
  On hyvä, että olette päässeet tutkimuksiin ja asia varmistetaan. Leikkauksella asia saadaan ainakin korjattua, jos korjaukselle on tarvetta. Kallossahan saattaa ihan hyvin harjanteesta huolimatta olla tilaa aivoille ja leikkausta ei tarvitse tehdä. Leikkaushan tehdään vain, jos aivot tarvitsevat lisää tilaa. Kallon saumathan luutuvat normaalistikin 2 ikävuoden tienoilla. Mutta hyvähän se on, että asia tutkitaan ja varmistetaan.

  Ei kannata murehtia asiaa etukäteen vaan nauttikaa ihanasta pienestä tytöstä.

  VastaaPoista
 3. Luin juuri Lääkärilehden artikkelia kallon poikkeavista muodoista ja sieltä löytyi alla oleva teksti.

  Metooppinen harjanne
  Otsasauma eli metooppinen (frontaalinen) sauma on kallon saumoista ainoa, joka saa olla sulkeutunut lapsen syntyessä – saumassa ei tällöin kuitenkaan ole synnynnäistä kehityshäiriötä eli kraniosynostoosia. Lieväasteinen pystysuora harjanne otsalla ulottuu tavallisimmin 6−8 cm etuaukileesta nenän selkää kohti ja joissain tapauksissa nenän selkään saakka. Tällöin on kyseessä metooppinen harjanne, joka on yleinen muutos pikkulapsilla. Harjan ne voi olla todettavissa jo heti syntymän jälkeen,
  mutta se voi myös muodostua ensimmäisen ikävuoden aikana. Tämä on omiaan herättämään turhaa huolta vanhemmissa. Nykykäsityksen mukaan metooppinen harjanne tulkitaan normaalin variantiksi. Tilaan liittyy lähes aina tyypillinen kallon muoto. Kallo on kaunismuotoinen ja ”virtaviivainen”.
  Otsa on siro ja normaalisti kaareutuva, ja kallon profiili on taaksepäin kohoava ja levenevä. Etuaukiletta ei yleensä tunnu, koska se on kooltaan vain muutaman millimetrin läpimittainen. Takaraivoltaan pyöreän ja korkean kallon takia ympärysmitta jää usein hiukan pieneksi.
  Metooppinen harjanne on yksi yleisimpiä jatkotutkimuksiin lähettämisen syitä. Lähettämiseen ei ole aihetta, koska harjanteelle ei tarvitse
  tehdä mitään. Useimmiten se häviää omia aikojaan iän karttuessa.

  Lähde:http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto23_1.pdf

  Vaikuttaa ihan teidän tilanteelta, joten tämän perusteella en olisi huolissani. Taikan otsa vaikuttaa juurikin sirolta ja normaalisti kaareutuvalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanne vaikuttaisi maallikosta eli minustakin tuolta. Harjanne kun ei jatku pitkin päätä, vaan on tuossa otsalla. Kuulin tänään, että tyttöjen kahdella pikkuserkulla on ollut ihan samanlaiset harjanteet otsalla. Lienekö tämä sitten joku suvussa kulkeva asia? En osaa sanoa.

   Hyvä, kun nyt katsovat kuitenkin. Enää en rauhaa saisi asialta ellei joku minua viisaampi asiaan kantaa ota.

   Poista
 4. ...ja nyt pari päivää on tunnustellut tän nuorimmaisen päätä: tällä on harjanne ja isokin mielestäni. Ei esikoisella miutään tommosta ollut.. onneks meillä on keskiviikkona neuvola. Päivitähän teidänkin kuulumisia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, jopas sattui. Toivottavasti ei tarkoita mitään teilläkään eikä meilläkään. Hyvä, että on neuvola justiinsa!

   Poista
 5. Meidän pojalla kiinnitettiin huomiota 1.v neuvolassa kiihtyneeseen pään kasvuun. Muuten oli oppinut normaalisti kävelemään ja pinsetti-otteen ja muut motoriset taidot:)Saatiin lähete magneettikuvakseen, jossa pää kuvattiin ja löydöksenä oli kysta päässä. Tämä kysta puhkaistiin leikkauksessa ja jouduttiin laittamaan sunnti päähän turvaamaan likvor-kiertoa. Nyt eletään ihan normaalia elämää ihana pienen pojan kanssa:)

  VastaaPoista