keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Taika neuvolassa

Tänään olimme Taikan kaksi vee neuvolassa käymässä. En voi kuin kummastella onko siitä todella jo kaksi vuotta, kun Taika syntyi. Miten kummassa voi tämä aika mennä näin huomaamatta?

Kasvua oli tullut taas tasaisesti: pituus oli 87,5 cm ja paino 11950 g. Painon ja pituuden suhde oli hyvä, vaikka vähän sitä jännitin. Taika kun on välillä kovin huono syömään. Toisena päivänä maistuu kaikki ja seuraavana ei yhtäkkiä oikein mikään. Vaikka sama ruoka olisi edellisenä päivänä ollut herkkua. Mutta kasvanut nappula kaikesta huolimatta oli ja vieläpä sopivasti.

Kehuja tuli taidoista. Neuvolatäti ihmetteli värien osaamista. Ei kuulemma vielä ole kaksi  vuotiaan taito. Jäin tuota vähän ihmettelemään, kyllähän moni kaksi vuotias osaa jo värejä. Lienekö sitten niin, että niitä ei tarvitse vielä osata kaksi vuotiaana yhtään, en tiedä. Samoin ihmettelyä aiheutti pieni papupata. Taikahan on melkoinen höpöttäjä ja puhua pälpättää jo pitkiäkin tarinoita. Ei siis mitään omaa puhetta, vaan ihan sanoja ja lauseita. Toisinaan vaan innostus vie mukanaan ja puheella on niin kauheasti vauhtia, ettei siitä ota tolkkua. Mutta Taika siis puhuu monen sanan lauseita ja taivutusmuotoineen ja monikkoineen päivineen. Sen siitä saa, kun käy Neidin kanssa puheterapiassa :)

Huolta aiheutti pään hidastunut kasvu ja otsalla oleva harjanne. Taikalle varattiin lääkäriaika, jossa otetaan kantaa tarvitaanko lisätutkimuksia vai ei. Pelkona on, että kallon saumat ovat luutuneet ja kallo ei pääse kasvamaan kunnolla. Mitään muuta poikkeavaa kallon muodossa ei ole, vain tuo harjanne tuossa otsalla. Oma kuukkeloinnin tuloksena luin eräästä artikkelista, että pelkkä harjanne otsalla ei välttämättä tarkoita yhtään mitään, vaan voi olla ihan normaali variaatio kallon muodossa. Niin toivon, että näin on ja huoli on turha. Jos nyt molemmat ipanat pysyisivät poissa sairaalasta pitkän aikaa eikä yhden parannuttua tarttisi toisen kanssa mihinkään leikkaukseen joutua!

Harjannetta lukuunottamatta kaikki oli hienosti ja Taika on kirinyt ikätoverit kiinni taidoissaan ja kasvussa. Ei erotu muiden kaksi vuotiaiden joukosta. Hienoa!

5 kommenttia:

 1. Musta on hassua, että Taika on jo 2v. Siis, että minäkin olen seurannut teidän elämää jo aika kauan.. :O Mihin kummaan aika katoaa?

  Mutta toivottasti huoli päästä on turha. Meillä nyt Sofian 3v neuvolassa tätin mukaan pää ei olisi kasvanut vuodessa juurikaan.. mutta ei kaiketi ollut siitä hirmuisen huolissaan kun taidot löytyi (ja ymmärtääkseni päässä on keskosuuden jäljiltä ollut keskimääräistä enemmän väljyyttä..'??)

  VastaaPoista
 2. Mittaajassakin voi olla vika eikä päässä.

  VastaaPoista
 3. Hei

  huoli pois, murheesi on todennäköisesti turha. Meillä esikolla huomattiin muistaakseni suunnilleen saman ikäisenä (2 v.) harjanne otsalla, ja sitä sitten pähkäiltiin viisaampien toimesta ja pää ultrattiinkin. Diagnoosi: hiukan liian aikaisin yhteen luutuneet kallon luut. Ei aiheuta toimenpiteitä eikä jatkoseurantaa.
  t. Aya

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et voi sanoa kenellekään että huoli pois ja murheesi turha! Meidän sukulaispojalla ihan päinvastainen kokemus! Kallon saumat olivat luutuneet liian aikaisin,pitkittäissaumassa harjanne ja kallon luut jouduttiin sahaamaan auki jotta pään kasvu saatiin normaalistumaan ja ennenkaikkea aivokudokselle riittävää tilaa.Leikkaus meni hyvin,mutta pää on aika oudon mallinen - en tiedä korjaantuuko vielä iän myötä.

   Poista
 4. Meidän kaksosista toisella oli trigonokefalia, eli kallon metopica-sauma (otsasauma) oli luutunut ennenaikaisesti jo sikiökaudella. Vaikutti siten, että kallo oli ylhäältä katsoen kolmiomainen, olisi voinut aiheuttaa neurologisia oireita jos aivot ei olisi mahtuneet kasvamaan normaalisti - leikattiin 10 kk (8 kk) iässä, ja nyt suht samanmuotoinen kuin veljensäkin pää. Kasvot tosin varsin kapeat, mutta niin on koko poikakin. Noissa teidän neidin kuvissa ei viitteitäkään sinnepäin.

  VastaaPoista