keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Keskustelupalstat

Olen seuraillut tuon "Mitä iloa Down-lapsesta voi olla?" -ketjun kehittymistä. Aika villi länsi on valloillaan. Kummastelua minussa herättää, että miten voi olla hyväksyttyä, että vammaisista saa kirjoittaa noin rumasti. Miten eivät moderaattorit puutu asiaan ja poista ketjua?

Jos tuossa ketjussa parjattaisiin tummaihoisia tai muita eri ihonvärin omaavia ihmisiä, olisi suuri kansa jo ärähtänyt. Ketjun aloittaja olisi rasisti. Useinmiten jopa rasistiset kommentit ketjuissa ovat kiellettyjä ja kirjoittaja luultavimmin menettäisi oikeutensa kirjoittaa kyseiseen ketjuun. Meille on tarkkaan opetettu, että on toista ihmistä loukkaavaa tehdä yleistyksiä pelkän ihon värin perusteella. Mitä jos ketjun otsikko olisikin: "Mitä iloa tummaihoisesta lapsesta voi olla?"? Kuinka suuri haloo tuosta aloituksesta nousisi?

Ei, en ole rasisti. Minulle on aivan sama vaikka kanssa ihminen olisi vihreä väriltään. No, ehkä vähän saattaisin ihmetellä jos oikeasti olisi vihreä :) Mutta ihmettelen miksi vammaiset ihmiset ovat kuitenkin vapaata riistaa? Miksi heitä saa parjata? Miksi heistä saa kirjoittaa asiattomuuksia?

Aikanaan tummaihoiset ovat olleet vähempi arvoisia ihmisiä. Oli oiketettua pitää heitä orjina. Heillä ei ollut oikeutta äänestää. Heitä pidettiin tyhmempinä kuin valkoihoisia. Onpahan vallan Suomessakin 50-60- luvulla maantiedon kirjassa opetettu, että neekeriä voi lyödä melalla päähän, koska he ovat niin kovapäisiä ja heitä ei satu! Olisiko nyt vammaisten aika nousta barrikadeille ja nostaa oma ihmisarvonsa esiin? Että hekin ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Heillä on tunteet, omat ajatukset ja oma, arvokas elämä. He ovat tasavertaisia meihin ns. taviksiin nähden. http://www.kvtl.fi/sivu/me_itse_ry Miksi yhdistys ei saa enemmän näkyvyyttä?

En voi kuin ihmetellä tätä tämän hetken tilannetta. Uskon, että suurin osa ihmisistä ymmärtää, että vammaisillakin on tunteet ja että kehitysvammainenkaan ei ole tyhmä, hän oppii vain hitaammin. Mutta millä pääsisimme tilanteeseen, että vammaisten parjaaminen olisi samallalailla ei hyväksyttyä? Että ihmiset älähtäisivät. Että keskustelupalstojen säännöissä sanottaisiin, että vammaisten parjaaminen on kielletty.

Eikös tuo parjaaminen ole rasismia vammaisia kohtaan?

3 kommenttia:

 1. Olen kanssa seurannut ja komentoinut noita viestejä ko keskusteluketjuissa. Mutta tuntuu, että tämä pahis-lohikäärmeen pää nousee aika ajoin esiin. Oli se foorumi sitten mikä lie, ahdasmielisyyttä tullee aina esiintymään. Ehkä saamme tuon pään nousun matalenemaan ja jossain vaiheessa se pahiksen pää ei enää jaksa noustakaan. Silloin valistustyö on mennyt jokaiselle tyypille perille... Sitä odotellessa ja sen eteen töitä tehdessä toivotan teille oikein ihanaa kesän alkua <3

  VastaaPoista
 2. Hei, tiedän että tämä teksti on jo pari vuotta vanha, mutta jumituin lukemaan näitä... Jotenkin sain sellasen viban että mielestäsi olisi enemmän okei haukkua tummaihoista netissä kuin vammaista? Tai että ihmettelet että miksi ihmiset sitä niin kovasti puolustava - ENEMMÄN kuin kehitysvammaisten haukkumista.
  Toivon todella ettet sitä tarkoittanut niin, mutta sellasen signaalin sain, kun näitä kahta vertailit. Mielestäni siis kumpaakaan ei saisi haukkua, ja molempien vähättely on ihmiseltä ala arvoista. Harmi on tietenkin ettei tuossa kyseisessä ketjussa ollut tarpeeksi puolustajia vammaisille, todella harmi, mutta se ei tee tummaihoisten haukkumisesta yhtään hyväksyttävämpää.

  Ja anteeksi jos kuulostan jotenkin inhottavalta, mutta mulla on puoliksi afrikkalainen lapsi jolla on down, ja siksi jotenkin olen herkkä tälläsiä kohtaan, koska tiedän varsin hyvin mitä rasismi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eieiei, olen kyllä huonosti itseäni ilmaissut, jos sinulle jäi sellainen kuva. Pointtini oli, että kenestäkään ei saisi kirjoittaa noin rumasti. Oli tummaihoinen, vammainen tai mihin tahansa vähemmistöryhmään kuuluva. Ihmettelin vain sitä, että jos jostain muusta (Suomessa) olevasta vähemmistöryhmästä kirjoitettaisiin noin karkeita ennakkoluuloja ja parjausta, ketju poistettaisiin välittömästi. Mutta vammaisten kohdalla moderaattorit eivät puutu asiaan. Se on minusta ihmeellistä.

   Aikanaan on ollut vaikka minkälaisia ennakkoluuloja muista vähemmistöryhmistä. Niitä on sitkeästi korjattu. Ihmiset tietävät, että tuollaiset opit, mitä 50-60 luvulla vielä kirjoitettiin maantiedon kirjassa, ovat puppua. Nyt olisi aika oikoa noita ennakkoluuloja ja virheellisiä ajatuksia myös kehitysvammaisista.

   En siis todellakaan tarkoittanut, että tummaihoisia saisi parjata. Että se on jotenkin ok. Pahoittelen, jos sellaisen kuvan sait. En ole koskaan ollut rasisti. Enkä ole edelleenkään. En asettele ihmisiä eriarvoiseen asemaan jonkun ulkoisen/sisäisen seikan perusteella. Me olemme kaikki tasa-arvoisia ihmisiä. Arvokkaita.

   Poista