torstai 3. marraskuuta 2011

Ei Tainaa minun takapihalleni

Facebookissa on suurta suosiota herättänyt ryhmä: Ei Tainaa minun takapihalleni. Jos asia on vielä ihan vieras, etkä, ehkä jopa onnekkaana, ole nähnyt kyseista haastattelua Ajankohtaisesta kakkosesta, on tässä linkki kyseiseen ohjelmaan: Ajankohtainen kakkonen. Haastattelu alkaa noin 30 minuutin kohdalta.

Minua suuresti kummastuttaa kuinka edelleen on ok puhua näin rasistisesti kehitysvammaisista. Jos tälläisiä puheita syydettäisiin televisionääristä vaikkapa tummaihoisista tai seksuaalivähemmmistöstä, olisi kohu valtava. Ne olisivat heti vihapuheita kyseistä ihmisryhmää kohtaan. Miksi näin ei reagoida nyt? Miksi on hyväksyttävää syrjiä kehitysvammaisia? Oli ihmisryhmä mikä hyvänsä, ei tälläisien puheiden pitäisi olla hyväksyttäviä.

Minua surettaa myös oman lapsen puolesta. Millaisen maailman hän vielä joutuu kohtaamaan? Tuo pieni söpöläinen, joka ei halua pahaa kärpäsellekään ja on itse aurinkoisuus. Hänen suurin syntinsä on valloittaa ja olla sosiaalinen. Niin ja ilmeisestikin olla kehitysvammainen. Alammeko jo olla niin omiin maailmoihimme ja omaan perheeseen uppoutuneita, että kadulla moikkaava tuntematon on jo kauhistus? Että pelkäämme sen vahingoittavan itseämme tai lapsiamme. Taina, kertoessaan mitä ihmiset todella ajattelee, myös sanoo joutuvansa pitämään ovia vastedes lukossa (murtovarkaat varmastikin kiittää avoimien ovien mainostamisesta televisiossa). Mitä hän kuvittelee? Että kehitysvammaiset ovat aivottomasti pitkin katuja poukkoilevia ihmisiä? Ihmisiä, joilla ei ole käytöstapoja? Ei kehitysvamma tee ihmisestä tyhmää. Jotkut asiat ovat vain heille vaikeampia kuin valtaväestölle. Enpä ole eläissäni kuullut kehitysvammaisesta murtovarkaasta.

Vielä enemmän minua surettaa tällä hetkellä vanhempien kehitysvammaisten puolesta, jotka ovat tuon haastattelun televisiosta nähneet. Miltähän heistä tuntuu kuulla jonkun puhuvan noin rumasti itsestään? Kuulla olevansa ei-haluttu ihminen ja jopa vaarallinen moikatessaan ja taksilla ajaessaan. Kuulleessaan, että hänellä ei olisi oikeutta omaan asuntoon niin kuin muillakin ihmisillä, vaan hänen pitäisi asua laitoksessa. Poissa silmistä. Ettei häntä hyväksytä yhteiskunnan jäseneksi. Varmasti hyvin pahalle.

Onneksi on perustettu tämä ryhmä ja se näyttää saavan jo julkisuuttakin. Ehkäpä tämä saisi kansan syvät rivit liikkeelle ja nostamaan asian pöydälle. Tykkäämistahti sivustoon on ollut ainakin kova. Jos koet, että Tainan puheet eivät olleet korrekteja, käythän tykkäämässä sivustosta!

10 kommenttia:

 1. Oon ollut koko päivän kauhuissani tuosta ohjelmasta. En voi käsittää miten joku voi laukoa tuollaisia suustaan.

  Paljon ihmisten kehitysvammaisten pelossa on kyse tietämättömyydestä. Tässä yhteiskunnassa on ptikä historia vammaisten eristämisestä laitoksiin, jotka taas meiellään on sijoitettu kauas muista asutuksista. Pitkälle ollaan jo tultu kun nyt sentään jo asuntolat suunnitellaan sinne missä muutkin asuu. Vaatii vielä paljon aikaa ja valistusta, että jokaisen asuntolan pystyttäminen ei enää herätä vastustusta.

  Taina K. ansaitsee tän ryöpytyksen. Jos käyttäytyy tuolla tavalla, on kestettävä käytöksen aiheuttama reaktio. Toivon, että ne aikuiset kehitysvammaiset jotka näkee tuon ohjelman, näkee myös kuinka monella on siitä noussut karvat pystyyn.
  Silti toivoisin, että tää kaikki poikis ennemminkin jonkulaisen järkevän keskustelun vammaisten asemasta ja vammaisiinkohdistuvista asenteista ja ennakkoluuloista, kuin lisää facebook-sivuja. Tainan puheet on oire paljon vakavammasta ongelmasta, mikä toivottavasti ei jää oireen alle unohduksiin. On helppo vastustaa Kovalaista. Vaikeampaa on oikeasti olla ja elää niin, että tätä maata ja maailmaa vietäisiin oikeasti kohti inklusiivisuutta.

  VastaaPoista
 2. Ma niin haluaisin liittya tohon ryhmaan, mutta en paase linkista mihinkaan muualle kun FB:n etusivulle... Ihmettelen, miksi. Anyways, ihan kasittamatonta meininkia. Ja ihmettelen ihan samaa kuin sina - nyt kun vihapuheesta puhuminen nayttaa (ainakin taalta kaukaa katsottuna) olevan kovasti muodissa, miksei tasta alahdeta yhtaan???

  Mitenka teidan neiti voi? Ootte kovasti ajatuksissa!

  VastaaPoista
 3. Syy miksi menee etusivulle taitaa olla se, että ryhmä suljettiin. Osa kommenteista meni ilmeisesti vain Tainan lynkkaukseen.

  Mutta keskustelu toivottavasti jatkuu muualla ja tärkeä asia ei hautaudu. Sillä minusta tälläiset puheet eivät ole hyväksyttyjä, ei Tainan eikä kenenkään muunkaan suusta.

  Ryhmä keräsi 23422 tykkääjään 32 tunnissa. Melkoisen hyvä suoritus!

  VastaaPoista
 4. Sehän nyt olisikin vallan pelottavaa, jos naapuri tulisi juttusille ja sellaista saattaisi tapahtua useamminkin mikäli naapurissa asuisi kehitysvammaisia :) Itsekin olen melkoisen kauhuissani noista Tainan kaltaisista asennevammaisista, joita silloin tällöin julkisuuteenkin putkahtelee. Onneksi toistaiseksi olemme saaneet osaksemme hyväksyntää down-tyttösemme kanssa.

  VastaaPoista
 5. Nyt täytyy kyllä myöntää, että minussakin asuu pieni rasisti - en haluaisi Tainaa takapihalleni minäkään... Säälittää kyllä kovasti hänen lapsensa, miltähän heistä mahtaa tuntua, kun on noin suvaitsematon äiti. Ei ihme, jos asuntojen arvot siellä päin laskevat, kun ihmiset huomaavat asuvansa Tainan naapurissa.
  Että uskaltaako lapset liikkua pihalla ja ovia pitää auki? Kyllä minä Tainana pelkäisin vähän toisenlaisia kulkijoita kuin kehitysvammaisia. Tämän jupakan jälkeen en kyllä usko yhdenkään kehitysvammaisen henkilön edes vahingossa koskevan pitkällä tikullakaan Tainan takapihan porttiin.

  Tainan kommentit nyt oikeasti voisi jättää omaan arvottomuuteensa, mutta kyllä jotenkin koko dokumentin tyyli oli välillä vähän karvoja pörhistävä. Välittyi (minusta) jotenkin sellainen kuva, että "kehitysvammaiset" ovat erillinen ja oma ihmislajinsa, joita tulee suvaita "normaalien ihmisten" keskuudessa. Asiahan ei kuitenkaan ole näin, vaan me kaikki olemme samaa porukkaa. Yhteiskunnan varoilla tuetaan yhtä hyvin kehitysvammaisia kuin esim. opiskelijoita, vanhuksia tai vaikka ensimmäiseen omaan asuntoon muuttavia nuoria.

  Oikeasti, jos joku menisi sanomaan televisiossa, ettei halua jotain toista etnistä ryhmää olevaa henkilöä asumaan naapuriinsa, olisi kyse äkkiä kunnianloukkauksesta. Ylekin voisi hieman valikoida paremmin haastateltavansa! Mutta hyvä toisaalta, että asiasta viriää keskustelua. Uskoisin kuitenkin, että nämä "Tainalaiset" ovat vähemmistö, joka vain pitää suurta ääntä.

  VastaaPoista
 6. Onneksi ennätin tykätä siitä ryhmästä! Harmi vain tosiaan, että se meni "saunan takana on tilaa", "minä olen jo kiveni kerännyt ja tulossa" puheiksi... :(

  Parempaa huomista rakentamassa
  poikkeama

  VastaaPoista
 7. Minuakin harmittaa, että ryhmä meni kivittämiseksi. Eikä pysynyt asiallisessa keskustelussa. Sillä kehitysvammaisten asemasta yhteiskunnassa olisi selvästi syytä keskustella. Rasismi heitä kohtaan näyttää olevan ainakin jossain määrin sallittua.

  Taina antoi nyt kasvot tälle ilmiölle. Hän varmasti saa kuulla aika paljon kommenteistaan. Ja jos todella on niin suoraselkäinen kuin antaa ymmärtää, ottaa myös vastuun lausahduksistaan.

  VastaaPoista
 8. Poikani uudella luokalla oli ala-asteella koulua muuttaessa kehitysvammainen poika. Pojista tuli parhaat kaverit. Ovat nyt 16 korvilla, molemmilla on paljon kavereita, molemmilla lauantaityö kavereiden vanhempien kaupassa. Koulu opilaiden painostuksesta laski kaverin yläasteellakin'tavallisille' tunneille ja löytyi erityislahja ekonomiassa.

  Eli ei elämä ole kiinni maailman Tainojen mielepiteistä. Nykytenavat tietävät tarkasti miten kavereille saadaan tasa-arvoa ja arvostavat ystäviään ihmisinä, eivät vammaisina.

  VastaaPoista
 9. Skottimama: pojallasi on avara ja kaunis sydän!

  VastaaPoista
 10. Hei,

  Tulevaisuuden lapsitainat saavat onneksi kuitenkin jo pienestä pitäen oppia tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Lakiuudistus koulussa, nimeltä inkluusio, on tuloillaan. Tämä tarkoittaa että jatkossa lähes kaikista erityisluokista pyritään integroimaan oppilaat "tavallisiin" luokkiin, jossa jaloa kanssakäymistä harjoitellaan jo varhaisista kouluvuosista lähtien. Tämä siis tarkoittaa, että samalla luokalla ovat mm. Nipa Normaalit, Diana Downit ja Antti Aspergerit.

  Tuleva opettaja

  VastaaPoista