maanantai 28. marraskuuta 2011

Pirpana neuvolassa

Pikku Pirpanalla oli jo vuorossa 5 kk neuvola. Missä välissä mun pikku vauva on kerennyt kasvamaan?Strategiset mitat oli tällä kertaa: 6170g, pituus 62,6 cm ja hattu 41,3cm. Pitkä ja hoikahko on siis tyttö.

Painon ja pituuden suhde tipahti nyt +1-käyrältä nolla käyrälle. Meillä oli harjoittelija tällä kertaa ja oma terkkari pysyi takapiruna. Tuo harjoittelija kerkesi minut jo säikyttää tuolla pudotuksella sanomalla, että onhan se vielä normaalin rajoissa. Kotona soitin heti Kättärille keskospolille ja kysyin, että mitäs nyt tehdään ja kuinka huolestunut pitää olla. Onneksi Kättärillä oli varsin rauhallinen ja tietävä sh ja rauhoitteli ettei tartte vielä ollenkaan huolestua. Kuulemma monet lapset tässä puolen vuoden korvilla hakee sen oman käyrän millä kasvavat. Joten, huolestumme, jos paino jatkaa pidemmän aikaa laskemista. Ja, eihän tuo suhde ole edes vielä huono, vaan täysin keskiverto.

Vähän kökkö maku jäi neuvolakäynnistä tällä kertaa suuhun. Käynnillä keskityttiin kovasti kaikkeen negatiiviseen eikä kehuja lapsesta tainnut tulla ainuttakaan kappaletta. Sain jopa kasvun vauhdittamiseen käskyn ottaa hedelmäsoseen iltapäivään. Soseen, jossa on vähemmän kaloreita kuin äidinmaidossa! Jälkikäteen jäinkin ihmettelemään miksei oma terkkari korjannut harjoittelijan puheita. Onneksi ei ole ensimmäinen lapsi, olisin ollut varmaan jengoilla tuon käynnin jälkeen. 

Pikkuinen Pirpana sairasti jo ensimmäisen flunssansakin tässä välissä. Isosisko sairastui ensin ja heti perään alkoi niiskuttamaan pikkuinenkin. Neiti parani viikossa, mutta pikkuisemmalla jäi flunssa jylläämään ja roikkumaan. Kuumeinen ei Pirpana onneksi ollut, mutta kovin räkäinen. Toisen sairasteluviikon lopulla ilmestyi kroppaan myös pieniä, punaisia pisteitä. Tänään huomasin, että huulet on raukalla pikkuisilla rakkuloilla. Viikonlopun ihmettelinkin, että onko nyt pikkuisella rintalakko vai vaikuttiko yksi pulloruokittu yö näin paljon (kun äiti sai nukkua yhden kokonaisen yön, jipii!). Mutta suu olikin raukalla ihan rikki ja syöminen oli hankalaa. 15-20 min pää punaisena huutamisen jälkeen sain aina lopulta pikkuisen syömään, mutta hankalaa se todella oli. Raukka. Lääkäri tänään totesi rakkuloiden olevan harmittomia ja mikä tahansa virus on voinut sekä punaiset pisteet että nämä rakkulat nostaa. Neidillä ja Pirpanalla on siis voinut olla erilaisesta ilmiasusta huolimatta sama virus.

Onneksi räkätauti on nyt historiaa rakkuloita lukuunottamatta. Iloinen ja hymyilevä tyttö Pirpana taas on.

7 kommenttia:

 1. Meillä pikkumies 5kk nyt 6.3kg ja 65.6cm :). Meni pituudella jo isoveikastakin ohi, vaikka syntynyt paljon pienempänä. Paino meni veikasta ohi jo aikaa sitten :). Meillä tuli nyt vain 130g kuukaudessa ja olin ihan varma, että piiskaa tulee. Mutta ei, meillä sanottiin ihan samaa, että tässä vaiheessa se tosiaan hidastuu ja saadaan jatkaa sinne 6kk asti tissillä. Tai no, ihan kun mää ennenkään olisin neuvolan lupaa kysynyt :). Mutta tuli neuvolastakin siunaus jatkaa pelkällä maidolla vielä.

  VastaaPoista
 2. Kovin on saman kokoisia nämä nappulat. Meilläkin tämä kakkonen on pidempi kuin ykkönen, mutta ykkönen on taas ollut painavampi :)

  Eihän tuo meidän tyttö sitten ole edes mitenkään kovin pikkuinen, kun korjattu ikähän on pikkuisen vajaa neljää kk ja kasvua seurataan korjatun iän mukaan. Pirpana on varmaankin saman kokoinen kuin teitin jässikkä ollessaan 5 kk korjattua ikää. Ihan on horissut omiaan tuo harjoittelija neuvolassa!

  VastaaPoista
 3. Meillä myös Bee teki kasvukäyrällä tuommosen koukauksen. Kiri kotiin päästyä kaikki käyrät kinni ja sinne +1-käyrälle. Parissa kuukaudessa taittoikin sitten käyrän takaisin 0-käyrälle. Keskolan lääkäri kehui, että juuri tälläistä käyrää he toivovatkin keskosilta.

  Tuo sose-juttu kuulostaa tosiaan erikoiselta. Ravintoterapeutti kielsi meiltä ehdottomasti kaikki hedelmäsoseet (luumua saadaan laittaa liharuuan joukkoon) kun Aa ei oikein ota kasvaakseen. Eivät kuulema sisällä yhtään mitään kasvua edistävää. Maidon painotti olevan tärkein ja ensisijaisesti pitää varmistaa, että poika juo tietyn määrän joka kerta. Toisena tärkeysjärjestyksessä olivat sitten liha proteiinin ja peruna tärkkelyksen takia. Ja rasvalisä kaiken joukkoon.

  VastaaPoista
 4. Meillä onkin perjantaina keskospolin käynti. Katsotaan mitä siellä sanotaan Pirpanan kasvusta ja muusta. Ja saanko taas moitteita vieressä nukuttamisesta ;)

  Sosejuttu on kyllä erikoinen neuvo. Ja tosiaan ihmettelen ettei oma terkka sitä korjannut. Nythän tämä harjoittelija jatkaa uskossa, että hedelmäsose vauhdittaa kasvua. Kyllähän tämän ikäisen neuvon olisi pitänyt olla imetyksen tehostus. Ja viisikuisella proteiinin lisääminen ravintoon. Pikkuinen maistelikin kalaa eilen ensimmäisen kerran!

  Meillä onkin jo rasvalisä soseissa. Laitan, nyt kun sosetta menee jo lähemmäs piltti purkillinen, vajaan teelusikallisen kylmäpuristettua rypsiöljyä joukkoon. Sellainen korjausliike tehtiin, että iltapuuro tehdään jatkossa korvikkeeseen. Aikaisemmin tein veteen, kun puurojauheessa on mukana maitojauhe, mutta nyt lisättiin energiamäärää tuolla korvikkeella.

  VastaaPoista
 5. Voi kun hienot mitat ja aivan ihana kuva! Paranemisia. :)

  VastaaPoista
 6. Kun ei ole mitään käytännön kokemusta vaan kaikki oppi on kirjoista, niin tuntuvat usein harjoittelijat/vastavalmistuneet neuvolassa unohtavan terveen järjen käytön. Ensinhän katsotaan potilasta ja sitten vasta käyriä :) Sitä paitsi, jos pituutta tulee lisää tasaiseen tahtiin, ei mistään kauhean pahasta aliravitsemuksesta voi olla kyse. Painoakin pitäisi tarkastella pidemmällä aikajanalla eikä yhden kerran mittauksella. Toisaalta, hyvähän se on esim. keskosten kanssa, että liipasinsormi on herkässä ja helposti lähetetään eteenpäin tutkimuksiin MUTTA vanhempia ei kuitenkaan pitäisi pelästyttää. Ja aina on oltava positiivista sanottavaa!

  Oliko flunssa ennen neuvolakäyntiä? Selvähän on, että infektion aikana paino voi tippua, se otetaan kiinni sitten myöhemmin, kun pituuskasvulta keritään :)

  VastaaPoista
 7. Juu, flunssaa podettiin juurikin pari edellistä viikkoa ennen neuvolaa. Nyt pikku tissitakiainen tankkaa paljon tiheämmin eli taitaa kiriä kiinni painoa.

  Kokemattomuus taisi puhua tällä kertaa. Jäi harmittamaan ettei terkkari korjannut harjoittelijaa. Mistä hän muuten oppii, jollei virheitä korjata?

  VastaaPoista