Huomasin tässä päivänä yhtenä, ettei meillä ole ollenkaan kuvia Neidin keskuslaskimokatetrissa. Tilanne pitikin korjata pikin miten. Täytyyhän sitä muistona muutama kuva tuosta mukana roikkuneesta piuhasta olla.
|
Juuri, katetri ja iho putsataan Klorhexanilla ja sen jälkeen laitetaan turvalenkki. |
Katetrista saa otettua verinäytteet mukavasti ja helposti. Ei tarvitse pistää ollenkaan. Mutta se myös vaatii hoitoa ja varovaisuutta. Katetri on putsattava ja Neidin tapauksessa myös huuhdotta 2-3 kertaa viikossa. Se ei saa kastua tai iho hikoilla. Siksi on uiminen ja saunominen kiellettyjä. Tarkkana täytyy myös olla ettei se tartu mihinkään kiinni. Pidämmekin katetria silikonilapun alla piilossa, jotta se olisi edes vähän suojassa. Mutta katetrin takia Neiti on vahdittava. Pienet sormet ovat kovin vikkelät rapsuttelemaan lappua irti ja muutaman kerran onkin katetri ollut jo kourassa ja Neiti kiskonut sitä iloisena. Silloin on kyllä sydän hypännyt kurkkuun. Laskimosta kun tuppaa tulemaan mukavasti verta, jos tuo katetri irtoaa..
|
Turvateipit ja -lenkki puhdistuksen jäljiltä laitettuna. Niiden tarkoitus on olla edes vähän suojana, jos katetri jää kiinni johonkin. Ettei veto kohdistu heti katetrin juureen. |
Katetri on laitettu paikalleen nukutuksessa. Se kulkeen laskimoa pitkin lähelle sydäntä. Tuosta se lähtee ensin kohti kaulaa ja siitä sitten kohti sydäntä. Pään ollessa tietyssä asennossa, näkyy katetri iholla kohoumana. Ikään kuin siinä kohtaa olisi jänne.
|
Hepariinia ruiskuun. |
Katetri huuhdellaan hepariinilla, jottei se mene tukkoon. Hepariini liuottaa hyytynyttä verta ja pitää sen juoksevana. Huuhtelun tarve on lapsilla yksilöllistä. Toisilla pysyy katetri auki kerran viikossa huuhtelulla, Neidillä tarvitsee huuhdella kaksi-kolme kertaa viikossa. Jostain syytä tämä toinen katetri menee helpommin tukkoon kuin Neidillä ollut ensimmäinen. Kukaan ei ole osannut selittää miksi. Onko syynä mahdollisesti se, että katetria käytetään paljon vähemmän kuin ensimmäisenä vuonna?
|
Hepariini ruiskutetaan katetriin. |
Meille vanhemmille on opetettu tuo katetrin huuhtelu, jottei tarvitse sen takia käydä sairaalassa. Toisinaan päivystyksessä tekisikin mieli ottaa ruiskut hoitajalta, kun hän on niin epävarma tuon katetrin käsittelyssä. Kädet selvästi tärisee jännittäessä. Päivystykessä kun ei tavata katetria kuitenkaan niin usein.
eipä näihin osaa sanoa mitään :(
VastaaPoista<3
PoistaVoi hurja, mikä laite! Mikä hirveä varominen tuon kanssa täytyy olla! Mutta varmasti helpottaa kun verinäytteitä ei tarvitse metsästää suonesta. Hattua täytyy nostaa teille kun tuollaisen olette opetelleet huoltamaan ja huolehtimaan.
VastaaPoistaHelpottaa kyllä ihan suunnattomasti. Neidin suonet löytyy ihan hirmu huonosti. Ja kun noita verikokeita, nukutuksia yms on ollut enemmän kuin laki sallii tässä viime vuosina, olisi se yhtä kidutusta kaivella toisen löytymättömiä suonia viikottain. Katetri on siis ihan pelastus, vaikka hoitamista ja vahtimista kaipaakin. Mutta tekee lapsen elosta niiiiiiiiin paljon helpompaa hoitojen aikana.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitoksia tarjouksesta. Valitettavasti tämä infektioeristys pitää tämän piirin hyvin kapeana, joita Neiti voi nähdä. Myöskään kauas Lastenklinikasta me emme voi tällä hetkellä lähteä. Mutta olen otettu tarjouksestasi. Ihanaa, että ihmiset ovat halukkaita auttamaan arjessamme! <3
PoistaMitä tähän osaa sanoa. Hienoa, että pärjäätte noin tarkkaa seurantaa ja huoltoa vaativan vehkeen kanssa. Ei sitä tule aina edes ajatelleeksi, millaisia sairaanhoidollisia toimenpiteitä kotioloissa tehdään. Hatunnosto teille!
VastaaPoistaKiitos. Kaikkeen tottuu. Alkuun hirvitti ja kädet tärisivät, kun ensimmäisen kerran katetria hoidettiin tai huuhdottiin. Mutta niin asiaan on tottunut ja se ei tunnu edes ihmeelliselle. Toisinaan oikein ihmettelen missä se Taikan katetri on :)
Poistahui miten kamalan näköinen tuo katetri :s tuntuu niin hirveeltä kun ajattelee että tuollainen putki on pienen tytön sisällä lähellä sydäntä jatkuvasti :oo miksi tuo edes on ? :o
VastaaPoistaSitä tarvitaan lääkkeiden annosteluun, nesteytykseen ja siitä otetaan kaikki verikokeet. Se on siis hyvin olennainen hoitojen kannalta. Ja varsinkin helpottaa lapsen oloa, kun ei koko ajan tarvitse pistää tai laittaa viggoa (joka muuten on vielä isompi tulehduspesäke, jos sitä kauan joudutaan pitämään). Eli ilman tuota katetria lapsi joutuisi kokemaan hyvin paljon enemmän kipua.
Poistavoisitteko poistaa tuon kommenttini, koska tällä hetkellä Eeva-Kaisa Titov ei ole lähdössä mukaan kanssani tämän tyyppiseen projektiin?
VastaaPoistakyllähän noi helpottaa elämää :) mutta mites, onko teille opetettu että edellinen hepariini pitäisi vetää ruiskulla pois katetrista ennen kuin huuhdotaan uudellta?
VastaaPoista