torstai 29. joulukuuta 2011

Pirpanan kuulumisia

Tänään oltiin 6 kk neuvolassa (ki pikkasta vajaa 5 kk) pienemmän Prinsessan kanssa. Hienosti oli jälleen kasvettu. Painoa oli 6990 g, pituutta 64,2 cm ja hattu 42,5 cm. Nyt pomppasi sitten paino reippaasti, takaisin plussan puolelle. Pituutta ei puolestaan tullut niin paljon. Juuri päinvastoin kuin viimeksi. Tyytyväinen oli neuvolantäti, ja hänen ollessa jälleen vastuussa puhumisesta, oli käynti oikein positiivinen ja mukava.

Kehitystä testailtiin monella tavalla. Annettiin palikoita käteen, pötköteltiin matolla lattialla yms. Tämä oli ihan uutta minulle. Neidin kanssa ei ole koskaan neuvolassa sen kummemmin testailtu mitä lapsi jo osaa ja mitä ei osaa. En siis tiennyt, että moista neuvolassa tehdään. Pallukoita terkkari piirteli paperiin sen mukaan mitä Pirpana osasi. Ja hienosti nappula suostuikin esittelemään taitojaan. Palikkaa osataan vaihtaa kädestä toiseen, tarttua kummallakin kädellä ja myöskin viedä lelut suuhun. Kahteen leluun ei vielä osattu tarttua.
Lattialla esiteltiin orastavia ryömimisen taitoja. Terkkari oikein hihkaisi kun Pirpana veti jalkoja mahan alle: "Yrittääkö se jo ryömiä?!" Hän pyöritteli kyljeltä toiselle pikkuista ja totesi, että hienosti on jo valmiudet ryömimiseen ja vuorottelun idea. Touhuamisen keskellä vielä kiljuttiin innosta.

Kehitys on edistynyt hienosti ja ikätovereita on kiritty. Taidot vastasivat 6 kk:n taitoja. Istuminen oli jopa 7 kk tasoista. Kohtsilleen on lupa alkaa istuttamaan pieniä jaksoa syöttötuolissa. Jotkin reagointijutut (mikälieonoikeatermi) esim. tiukuun reagoiminen, oli 5 kk tasoista eli kehitysiän mukaista. Terkkari tuntuikin suorastaan hihkuvan kehityksestä ja kehui kovasti kuinka hienosti on kiritty kiinni taidoissa. Ja mikäs sen mukavampaa äiti-ihmisestä kuin kuulla kehuja lapsestaan.

Iho sen sijaan aiheutti miettimistä. Terkkarikin totesi sen näyttävän kovasti atooppiselta iholta. Hän saikin järjestettyä meille heti samalle päivälle ajan neuvolalääkärille. Hänen mielestään asiaan on syytä reagoida ja näyttää lääkärille. Sen verta kuiva ja punoittava iho on. Lääkärikin oli yhtyneväinen meidän toteamukseen. Hän määräsi kokeiltavaksi paria uutta rasvaa ja laittoi meille lähetteen lastenlääkärille. Syynä maitoallergia epäily.

Sen sijaan kunnon ohjeita en nyt oikein saanut ruokavalioon. Maidoton ja munaton imetysdieetti pitäisi ottaa kokeiluun. Mutta, kun satuin heti neuvolanlääkärin perään samaan puhelun keskolan lääkäriltä, hän totesi, että proteiininlähde pitäisi saada takaisin ruokavalioon ihan viimeistään vuoden alusta. Viikko on kuulemma aika, jonka voi olla ilman. Nyt tuo viikko on jo täynnä. Ongelman tässä tuo nyt se, että kala ja korvike on nounou. Pitäisi siis ottaa joku uusi, mitä ei olla maisteltu. Meidän tapauksessa siis soijatuotteet. Mutta mitä hyötyä on kokeilla imetysdieettiä, jos samalla otetaan uusia ruoka-aineita ruokavalioon? Nehän voi peittää mahdolliset hyödyt maidottomuudesta.

Varasin nyt sitten ajan Pikkujättiin allergialääkärille. Saimme ajan jo maanantaille. Päätimme mennä siihen asti vanhoilla ohjeilla ruokavalion suhteen. Eihän tuohon ole kuin neljä päivää. Korvikkeen poisjättö rauhoitti samoin tein yöt ja ihokin on ollut vähemmän punainen ja läiskäinen, joten varmasti tuonne asti näin pärjäämme. Tuolta reissulta toivon saavani nyt sitten kunnon ohjeet miten etenemme ruokien suhteen kunnes saamme ajan Hyvinkään sairaalaan. Siihen kun voi mennä parikin kuukautta. Neuvolanlääkärin mukaan turhaankaan ei pitäisi ruokavaliota vetää kovin kapeaksi, koska taustalla ei välttämättä ole allergia.

Jännityksellä odotamme mitä tuo lääkäri meille sanoo.

4 kommenttia:

 1. Höh, sen siitä saa kun keskittyy kahteen asiaan kerrallaan. Piti sanomani reagointikohtaan, että suojaheijasteet ovat 5 kk tasolla, ei mihinkään tiukuun reagoiminen :D Ajatus meni jo muualla ja lopputulema sen mukainen :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin on kyllä teidän pikkuneiti kehittynyt ja kasvanut! Oikein hienoa - ja siis äidilelkin mukavaa kuultavaa :)

  VastaaPoista
 3. Hienoja neuvolakuulumisia!

  Poikasen ollessa 4-5 kk minä olin maidottomalla ja munattomalla dieetillä, ja lisäksi karsin ruokavaliostani kaiken, mikä tuntui aiheuttavan iho-oireita pienelle (sitrushedelmät, tomaatti, voimakkaat mausteet, suklaa jne.) Kun sitten lopulta päästiin lastenpolille asti, lääkäri oli sitä mieltä, että ruokavaliota oli karsittu jo ihan liikaa ja että lapsi oli ainoastaan atooppinen, ei allergikko. Ja vaikken sitä aluksi olisi millään uskonut, lääkäri oli oikeassa. Atooppinen lapsi reagoi ihollaan ruoka-aineisiin, vaikkei ollutkaan allerginen.

  Toivottavasti teilläkin on kyse ainoastaan atooppisesta ihosta, sillä sen kanssa pärjää varsin hyvin, kunhan saa kunnon opastuksen ihon hoitoon ja oppii rutiinit. Nyt kun meillä poikanen on muutaman viikon vaille 3v., suurin osa iho-ongelmista on ollut historiaa jo pitkään, eikä kortisonivoiteisiin ole tarvinnut turvautua varmaan kahteen vuoteen. :)

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Ihana blogi sulla! Joutui lukemaan koko blogin putkeen, heti kun löysin tämän.. Yhteen asiaan kiinnitin huomiota. Oma tyttöni syntyi viikolla 34, viime joulukuussa. Painoa oli 2600 gr ja pituutta 46cm. KOSKAAN minulle ei ole puhuttu keskosuudesta mitään tai sen aiheuttamista ongelmista / erikoiskohtelusta. Ainoa asia joka meillä ei onnistunut normaaliin tapaan oli imetys, tyttö söi vaan pullosta. Kerran keskosuusasiaa kyselin, niin meillä ei kuulemma täyttynyt keskosuuden kriteerit (paino / viikot)? On näköjään hieman eroa paikkakuntakohtaisella kohtelulla?

  VastaaPoista