maanantai 30. huhtikuuta 2012

Imetysväsähdys

Äidillä on valtava pohdinta meneillään. Lopettaisiko imetyksen pikku hiljaa tähän vai vieläkö sinnillä jatkaa?

Syitä on useampikin miksi pohdinta on käynnissä. Isoin syy on se, että imetyksestä on tullut melkoista showta. Jo pidemmän aikaa ainut paikka, missä imetys on onnistunut, on ollut sänky. Pötköllään ja rauhaisassa makkarissa Taika on malttanut syödä. Mutta nyt sielläkin touhusta on tullut hulinaa. Pitäisi saada kontata ympäriinsä, nousta istumaan ja pelleillä äidin kanssa. Viimeisin hitti on omaan pinnasänkyyn hinkuaminen. Nyt kun toinenkin sivulaita on taas sängyssä, haluaa Taika kiipeillä pitkin laitoja. Eilen haettiin jo toispolviseisontaakin pinniksessä.

Illalla ja yöllä Taika vielä malttaa asettua tissille syömään. Muuten maailman ihmeellisyydet kiinnostaa paljon enemmän. Selkeästi tyttö siis itse on alkanut itseään vieroittamaan koko touhusta.

Lasista juominenkin on Taikasta jo kivaa. Hirmuinen komennus alkaa heti, kun toinen näkee jonkun juovan lasista: "Minäkansminäkansminäkans!" Hienosti Taika osaakin hörppiä lasin reunasta. Sekin kielisi otollisesta ajasta rueta pikku hiljaa lopettamaan.

Sitten on ihan äidistä johtuvia syitä. Äiti kun on jo väsähtänyt olemaan vain äiti. Viimeiset nelisen vuotta on mennyt vain lapsille. Kaksi kertaa raskaana ja kaksi kertaa pitkä imetys. Neitiä reilun vuoden ja tätä kakkosta jo reilu kymmenen kuukautta. Alan jo kaipaamaan, että kroppani olisi vain minua itseäni varten. Sen lisäksi, että olen äiti, haluaisin taas välillä olla nainen. Omassa päässäni en osaa yhdistää naiseutta ja imetystä. Ainakaan vaatteellisesti. Sillä aina on mietittävä mitä pistää päälle. Missä vaatteessa pystyn helposti imettämään. Ja rumiin imetysliiveihin olen ihan totaalisen kyllästynyt.

Mikä sitten sotii vastaan? Jostain syystä olen saanut päähäni ajatuksen, että Taikaakin on imetettävä vuotiaaksi, koska Neitiäkin imetin. Jottei hän saa vähemmän kuin siskonsa. Tiedän, tyhmää moista murehtia. Pitkän pätkän on tuo pienempikin tissilapsi ollut. Ja silti koen antavani Taikalle vähemmän, jos lopetan imetyksen aikaisemmin.

Helppona koin esikoisen kanssa myös sen, että hän pystyi suoraan siirtymään lehmän maitoon. Ei tarvinnut puljata korvikkeiden kanssa välissä. Neiti myös joi hörpyttämällä suoraan mukin reunasta. Ei ollut pullo- tai nokkamukishowta ollenkaan.

Haikeutta tuo ajatus lopettamisesta myös tuo tullessaan. En ehkä niinkään jää kaipaamaan itse imetystä, mutta äidin pikkuinen ei enää olekaan ihan vauva. Taika ryökäle on mennyt kasvamaan ja ottaa taas askeleen kohti itsenäisyyttä. Minä kun niin mielelläni pitäisin toisen ihan pikkuisena vielä hetken.

Hauduttelen ajatusta tässä lopettamisesta tovin. Nyt minulla on tunnelma sellainen, että jättäisin päivällä imetykset jo pois, mutta jatkaisin vielä ilta-, yö- ja aamuimetyksiä. Pehmeä lasku kummallekin.

Minkä ikäisenä muut, joilla imetys on onnistunut, ovat lopettaneet imetyksen?

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Minun imetysmuisteloni...
  Tessaa imetin 9 kuukautta, annoin korvikkeita lisänä iltaisin kuukauden ikäisestä. Odotin silloin jo Fannya, neitien ikäero reilut vuosi ja 2 kk.
  Fanny lopetti imemisen itse tasan puoli vuotiaana. Seuraavana päivänä Fannylle ilmestyi hammas suuhun ja oppi konttaamaan. Eli tissitouhut eivät pahemmin kiinnostaneet vaikka kuinka tyrkytin ja olin morkkiksessa.
  Tuplille minulla riitti maitoa kolme kuukautta. Kaikille olen antanut yötä vasten korviketta lisäksi. Meillä se on pelittänyt ihan hyvin. Olen myös kaikkien vauva-aikana tehnyt töitä, joten pakko oli ravinto saada muualtakin mun tisseistä Se antoi itselle myös hiukan liikkumavapautta, kun muutkin pystyivät syöttämään.
  Tessalle piti olla sellainen imukuppi, luulin että vika olisi minun nänneissäni. Muut vetivät ilman lisälaitteita, joten en ollutkaan nänniviallinen;)
  Sellainen nostalgiatykitys!

  Vappua Tiinalta ja poppoolta

  VastaaPoista
 2. Imetys, sen kesto, lopettaminen ym. nostaa tunteita pintaan. Meillä ekaa (down, sydänvika) ei saanut imettää, joten epäonnistumisen tunne oli heti siinä. 4kk jaksoin lypsää maitoa ipanalle ja siinä vaiheessa hän joutui sydänleikkaukseen ja maidon tulokin loppui kuin seinään.
  Kakkosta imetin 1,5 -vuotiaaksi, kolmosta ja nelosta vuoden ikäiseksi. Nuo kaikki kolme viimeistä lopettivat sitten oma-aloitteisesti ja siirtyivät suoraan lehmänmaitoon. Pulloa eivät nuo myöskään huolineet lainkaan, joten mukista, nokkamukista ja pillillä on juotettu imetyksen jälkeen. Kyllähän se välillä vähän oli rasittavaa, kun ei kukaan muu voinut antaa pullosta maitoa. Kun tenavat söivät jo kiinteää ruokaa, isä antoi sitten soseita ja hörpyttämällä maitoa tai vettä, kun olin jossain käymässä. Toisaalta se imetys oli ekan lapsen pulloshowhun verrattuna NIIN HELPPOA ja KÄTEVÄÄ, että siihen vuoden ikään meni ihan mukavasti.

  VastaaPoista
 3. Niin tuttua mietiskelyä. :) Itse olen imettänyt 5 lasta. Yhden kohdalla imetys ei onnistunut 4kk pidemmälle, muitten kans jatkettiin 9-11kk. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt enemmän kuunnella ja ajatella omaa jaksamista, eikä syyllistää itseä mistään. Sitä sylittelyä, läheisyyttä ja äiti-vauva ihanuutta voi olla ilman imetystäkin. Sen "uskalsin huomata" varsinkin kahden viimeisen lapsen kohdalla, kun silloin uskaltauduin ajattelemaan jo itseänikin. Lapsi ja äiti voi paremmin ja hyvin. :) Näitten kahden osalla oikeastaan semmoista vauvamaista läheisyyttä oli sitten pitempään ja enemmän. :) Ihanaa aikaa. Näin meillä. Aurinkoista kesän odotusta teille.

  VastaaPoista
 4. Moikka,
  Siis mainitisin FBssä että imetin vuotiaaksi. Mutta siis kyllä se loppuaika oli sitä, että lapsi söi tissimaitoa lähinnä illalla, ja aamyöstä se imuroi molemmat tissit tyhjiksi, käänsi kylkeä ja jatkoi unia. Mutta päivällä ei malttanut muuta kuin välillä. Että minusta tuo ilta/aamuyöjuttu kuulostaa varsin normilta. Paitsi että jokainen lapsi on yksilö ja jos imetys ei enää toimi eikä tunnu hyvältä niin onhan tuo jo iso tyttö. :)

  Kati ja N

  PS. Ihana nähdä kuvista ja muusta kuinka paljon iloa ja naurua teidän perheeseen mahtuu. Se varmaan on pitänyt pinnalla - kommentoin nyt tuntematta teitä nyt niin erityisen hyvin.

  VastaaPoista
 5. Kiitokset kaikille kokemustenne jakamisesta. Nyt ollaan tämä päivä menty niin, että pääasiassa pieni juo jo pullosta. Kaksi kertaa olen päivällä imettänyt. Illat ja aamut jatketaan edelleen tissilinjalla.

  VastaaPoista
 6. Meillä esikoista imetin 13½ kk, pikkusisko täyttää kohta 1v 5kk ja imetän vielä kaksi kertaa vuorokaudessa. Pitäisi vierottaa, mutta en ole jotenkin hennonut. Nautin imetyksestä ja tunnen hirmuista haikeutta ajatellessani, että kohta se on ohi lopullisesti (sillä meillä lapsiluku lienee täynnä)... Jotenkin tuota kuopusta haluaa vielä pitää vauvana, snif.

  VastaaPoista