tiistai 17. huhtikuuta 2012

Elämän erityisluokalla

Tartuin kirjaan Elämän erityisluokalla (Johanna Korte-Heinonen - Riitta Moren). Kirja kertoo Emiliasta, joka sairastui syöpään alle yksi vuotiaana. Hänen taistelustaan syöpään vastaan. Ja lopulta häviöstä.

Kirja on kirjoitettu 80-luvun alussa, joten taistelu on ollut kovin erilainen kuin tänä päivänä. Mielenkiintoista olikin lueskella sen ajan hoidoista ja tavoista. Hoitokaavioita ei tainnut olla kuten tänä päivänä. Ymmärsin myös lapsen saaneen vain kahta erilaista sytostaattia. Tänä päivänä kun niitä on varsinainen kirjo hoidon aikana. Ennusteetkin ovat olleet ihan toista luokkaa.

Pelkään päivää, jolloin
iloiset silmäsi kysyvät
miksi
ja minun on kerrottava
että hetkesi saattavat olla tässä.

Joskus yllätät minut
surumielisenä seuraamassa
iloista tanssiasi.
Häpeän tuotakin
-hukattua riemun hetkeä.

Mutta pääsääntöisesti kirja oli todella ahdistava lukukokemus. Liippasi aivan liian läheltä. Kirja pääsi suoraan ihon alle, pureutui luihin ja kaiversi reiän sydämeen. Se puristi sydämestä ja hengittäminen oli hetkittäin vaikeaa. Ahdisti. Ahdisti valtavasti.


Pitelen sinua sylissäni.
Suuret silmäsi painuvat kiinni.
Ihosi läpikuultavana
kuin perhosen siipi.
Luulisi, että
äidin rauhallisuus olisi voima,
joka virtaa minusta sinuun.
Hauras kätesi kaulallani.
Tuska ja kaipaus kuristaa kurkkuani.
Elämänjanoinen vereni
häpeissään pakenee poskilta.
Voi äiti sinua!
Lapsessa valtava voima.

Emilian äiti on osannut todella koskettavasti kertoa tunteistaan. Hänellä on sana hallussaan. Tunteet voisivat olla kotoisin minun kynästäni. Ajatukset identtisiä. Hänen tyylinsä kirjoittaa oli sellainen, että pystyin vahvasti elämään mukana tunteissa. Sanat piirtyivät mieleeni, paloivat kiinni, polttivat sydänalassa. Elin vahvasti mukana Emilian tarinassa, eläen samalla läpi meidän Neidin tarinaa. Peläten Emilian puolesta, peläten Neidin puolesta. Miten meidän vielä käy?

Jotain vastaan on taisteltava
kun on rakkautensa kauneimman kukan
menettämässä kuolemalle.

Kuolemaa vastaan ei voi taistella.
Siksi heittäydyn rakkauteni vihreälle nurmelle
ja yritän nyrkit verillä
raastaa siitä irti viimeisenkin siemenen.
Kivien koloon kaivan kukkani kalpeat lehdet,
väsyneet silmät.

Kun olen tuskaani häveten
repinyt itseni ja sinut riekaleiksi. 
Kun olen sydämessäni pedon lailla teroittanut kynsiäni,
raivoissani raapinut puusta kuoret, silmät päästäsi.
Ettet näkisi
tuskani tuhatta vettä
kaipauksen kipeyttä.

Kun lopulta ymmärsin,
ettei kuolemaa voi saalistaa.
Silloin vasta tuli suru,
ihana, ihana suru.

Jokainen sana kosketti. Jokainen sana aiheutti tuskaa. Jokainen sana kertoi äidin tuskaa lapsensa puolesta. Jokainen sana kuulutti minun tuskaani lapseni puolesta. Jokainen sana pelotti. Ahdisti. Kuritti sydäntäni. Miksi, miksi Neidillä on syöpä?

Elämäsi, voimasi
kuin magneetti, joka vetää puoleensa meitä muita.
Kuinka
meidän
käy
kun
olet poissa.

Kirja ei kaunistele. Ei kumartele. Se kertoo mitä elämä todella on syöpälapsen kanssa. Tunteille on annettu sijaa, kerrotaan avoimesti. Nöyrästi. Kirjassa on iloa ja paljon surua. Hetkiä arjesta. Ilon hetkiä ja suuria epätoivon hetkiä. Vaikka hoidot olivat kovin erilaiset tuona aikana, tunteet eivät. Pelko lapsen puolesta. Pelko omasta jaksamisesta ja miten kohdata elämä lapsen menetyksen jälkeen.

Kipein kirjaimin
on nimesi kirjoitettu
sydämeeni.
Ihmettelen, 
miksi elämänilosi
nyt jälkeenpäin
pahasti polttaa
rintani rikki.

Kirja jäi kummitelemaan mieleeni. Yön näin pelkkiä painajaisia. Huusin unissani. Lopulta minun oli pakko hakea Neiti viereeni nukkumaan. Sylini oli tyhjä, unissakin. Käsi kädessä nukuimme. Vierekkäin.

5 kommenttia:

  1. Tippa tuli linssiin näitä runoja lukiessa, vaikka minulla onkin onni olla terveen pojan äiti. Nuorempana tuli itsekin kirjoitettua runoja, joten varmaan luen näitäkin eri tavalla. Jokainen sana viiltää sydäntäni enkä uskalla edes täysillä miettiä, miltä tuntuu pelätä lapsensa puolesta, toivoa ja pelätä pahinta tai kertoa lapselle, että aika on tullut, ettei tarvitse pelätä -Yksikään lapsi ei ansaitse kuolemaa,ansaitse sairastua tällaisiin tauteihin. Eikä yksikään äiti tai isä ansaitse lapsensa kuolemaa.
    Osaa taas hieman erilailla arvostaa jokaista hetkeä ja jok'ikistä kitinää. Kyllä meillä on helppoa!

    VastaaPoista
  2. Itse en pystyisi leukemia lapsen äitinä lukemaan kyseistä kirjaa. Syynä varmat painajaiset ja niin kamala ahdistus josta ei pääse eroon. En pystyisi olla lapsestani erossa hetkeäkään lukemisen jälkeen kun olisi kokoajan tyhjä ja ahdistunut olo. Ja meillä hoidot jo ohi. Mutta pelko ja ahdistus tulevasta ei mene koskaan ohi. Tästäkin lukemastani tuli todella surullinen mieli, pitää mennä heti pusuttamaan ja halimaan poikaa vaikka on nukkumassa. Nämä täältä lukemani äidin sanat riipaisevat sydäntä enkä pysty varmaan pitkään aikaan muuta ajattelemaan.

    VastaaPoista
  3. Virtaa kuumat kyyneleet, käteni vapisevat...

    Kauheaa, mutta niin totta monen kohdalla, liika monen...

    Jaksakaamme ja taistelkaamme!

    Tiina

    VastaaPoista