Eilen törmäsin Iltalehden sivuilla uutiseen, jossa etiikan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vastasyntyneen saa surmata. Tästä linkitä voi kurkata uutisen. Voin kertoa, että silmät meinasi pudota päästä hämmästyksestä.
Artikkelissa sanotaan mm. "vastasyntyneet eivät ole vielä "oikeita ihmisiä" eikä heillä ole "moraalista oikeutta elämään"." Oikeasti? 2000-luvulla? Tämä oppihan on peräisin jostain 1800-luvulta, kun ajateltiin, että lapset ovat täysin tyhjiä tauluja syntyessään. Onko näiltä "etiikan asiantuntijoilta" mennyt ohi yksi vuosisata. Vuosisata, jolloin on opittu, että jo pienellä vauvalla on oma luonteensa ja temperamenttinsä. Että lapsi ei ole vain tyhjä taulu, persoonaton olio, syntyessään. Eikä tämän tietämiseen tarvita mitään ammattilaisia. Jokainen vanhempi osaisi kertoa näille ammattilaisille kuinka heidän lapsensa ovat olleet pienestä asti omanlaisiaan. Ainutlaatuisia.
Samaisten ammattilaisten mukaan "vanhemmilla pitäisi olla oikeus antaa lapsensa surmattavaksi, jos lapsi syntyy yllättäen vammaisena". Mihin tuo raja vedetään, raja milloin lapsi on vielä vastasyntynyt? Artikkelissakin esiin jälleen kerran vedettyä Downin syndroomaa ei diagnosoida pelkkien ulkoisten piirteiden perusteella. Se todetaan verikokeesta, joiden vastaukseen menee noin viikko. Entä jos lapsella todetaan kuukauden ikäisenä vakava vamma? Onko hän vielä vastasyntynyt? Eli vanhemmat hoitavat lastaan viikon/kuukauden ja sitten palauttavat sen sairaalaan tapettavaksi vamman takia. Kuka siihen pystyy? Vai pitäisikö varmuudeksi ottaa kaikki lapset tietyksi ajaksi vanhemmilta pois tarkkailuun, että voidaan varmistaa ettei vauvalla vain ole mitään vammaa?
Mihin meidän yhteiskuntamme on menossa, kun on hyväksyttävää edes julkaista tälläistä? Kaiken päättää raha. "Tällaisten lasten kasvattaminen on taakka sekä vanhemmille että yhteiskunnalle joka tukee heitä, artikkelissa sanotaan." Eli meidän kaikkien pitää olla kauniita, laihoja, älykkäitä ja mahdollisimman tehokkaita. Sijaa erilaisuudelle ei ole. Missä on vammaisten ihmisoikeus?
Toivotan nämä tutkijat tervetulleiksi meille katsomaan tuota yhteiskunnan ja vanhempiensa taakkaa. Kohtaamaan oikeita ihmisiä tunteineen. Ja kohtaamaan oikeassa elämässä tuon paljon parjatun kehitysvammaisen. Onneksi me olemme koko perhe niin hölmöjä ettemme ole tajunneet millainen taakka Neiti meille on. Eikä hänkään tajua istua surkuttelemassa kovaa kohtaloaan kun on syntynyt vammaisena.
Mutta kyllä tälläinen uutisointi satuttaa. Uutinen, joka kyseenalaistaa Neidin oikeuden olemassa oloon.
Uskon että satuttaaa... :( Ihan käsittämätöntä tekstiä - ajatuksesta puhumattakaan.
VastaaPoistaVoi kun kenenkään ei tarvitsisi kuulla tai lukea tuollaista. Pahaa tekee kaikkien erilaisten ihmisten puolesta - tai tuottamattomien. Itsekin olen tällä hetkellä yhteiskunnan taakka, kun en tuota mitään ja kulutan vain terveyspalveluita enkä osaa edes lasta kasvattaa täysiaikaiseksi ilman kalliita koneita ja laitteita..
Mutta ei tämä uutinen suoraan riistänyt minun lapseni oikeutta elämään (vaikka uskon että he senkin tekisivät taloudellista syistä ja riskeihin vedoten)...
Halaus.
Millä tavoin muuten vammaisten oikeuksia tällä hetkellä edistetään? Onko jotain mitä tavallinen kansalainen voisi asian eteen tehdä? (Paitsi tietysti olla olematta ja siirtämättä asennevammaa eteenpäin.)
Minulta on joskus kysytty miksi erityislasten äidit haluavat niin painottaa rakkauttaan lapseen. Eivätkö kaikki vanhemmat rakasta lastaan? Mutta tässä on yksi niistä syistä. Koska liian usein törmää siihen, että heidän oikeutensa olla yhteiskunnan jäseniä kyseenalaistetaan.
PoistaEn osaa sanoa mitä tavallinen kansalainen osaa tehdä. Mutta esim. Kvtl kyllä ajaa vammaisten oikeuksia aktiivisesti.
Onneksi tosiaan on kvtl :) Heillä on monesti ihania, suoria, ja koskettavia mainoskampanjoita ja videoita aiheesta. Toivon niin että niillä olisi vaikutusta, jotta tällaisia "asiantuntijoita" ja tavallisia tallaajia ei pääsisi tänne maailmaan kasvamaan.
Poistamua on niin itkettäny siitä lähtien ku eilen luin ton artikkelin, ihan sairasta!
VastaaPoistaSamaa mieltä, sairasta :(
PoistaTyrmään tuon tutkimuksen ajatuksen itsekin täysin. Mutta halusin myös lohduttaa, että ei tämä yhteiskunta ole tuohon suuntaan menossa. En ole ko. tutkimukseen tarkemmin perehtynyt, mutta tutkimustyötä itsekin tekevänä olen huomannut miten lehdistö usein repii näitä kohuotsikoita aika vähäisistä asioista. Monesti alkuperäinen sanoma on muuttunut matkan varrella aika vahvasti. Ja riippuu myös mistä lähteestä artikkeli on haettu. Itse nimittäin törmäsin sanahaulla "environmental hazards" artikkeliin, jonka otsikko oli kutakuinkin prevention and treatment of masturbation ja artikkeli oli julkaistu osana toisen maailmanlaajuisen psykologiakonferenssin julkaisua. Ihmettelin hetken, että missä mennään kunnes katsoin muita julkaisun artikkeleita: ne olivat kaikki iranilaisten kirjoittamia ja pohjautuivat vahvasti islaminuskon oppeihin. Että semmoista "tiedettä".
VastaaPoista"Tiedettä" on tosiaankin monenlaista. Ikävää vain, että tälläinen tutkimus on vallan lehteen asti päässyt.
PoistaMinä kaivelin pikkasen ja sain selville, että kyseessä on kaksi Australialaista (mies ja nainen) jotka ovat suht tarkasti uudelleenlämittäneet natsipolitiikan (jättäneet vain juutalaiset pois).
VastaaPoistaEn ole löytänyt yhtään tekstiä puolustamaan parin ajattelutapaa ja Journal of Medical Ethics, missä artikkeli julkaistiin, on aikamoisen paineen alla selittää miksi ihmeessä se suostui julkaisemaan moisen tekstin.
Eli ei maailma ole mennyt hulluksi. Kaksi idioottia on vain saanut ääriajatuksensa julkaistuksi.
Mieleen vain tulee, että mitäs sitten tapahtuu kun Toinen tai molemmat saa itse vammaisen lapsen...ei taida teoria enää kuullostaa yhtä yksinkertaiselta...
Tämä selittääkin jo aika paljon. Onneksi tälläiset ajatussuunat eivät tänä päivänä saa suurta suosiota.
PoistaMinä mietin ihan samaa. Mitäs sitten kun sattuu omalle kohdalle. Ja epäilys heräsi muutenkin, onko tutkijoilla lainkaan lapsia.
Tosi hyvä kirjoitus, sulla on taas kerran ollut terävät lukulasit päässä. :) En itse esim. hoksannut tuota, että Downin syndroomahan todellakin todetaan vasta verikokeella lopullisesti - niin, onko se viikon ikäinen vastasyntynyt? Muutenkin aivan käsittämätöntä tuubaa koko "filosofia" - ja minusta Iltasanomat saisi (taas kerran) miettiä, millaisella s*nnalla haluavat lehteään myydä (tai hankkia sivuilleen kävijöitä). Että kannattaako - kuka tästä hyötyy - vasiten levittää tuollaista ajattelumallia ja esittää se "asiantuntijoiden" mielipiteenä. Eritoten, jos ja kun asia on noin niin kuin Skottimama tuossa yllä kirjoittaa.
VastaaPoistaKiitos. Joskus se minullakin välähtää :)
PoistaEikun, anteeksi, Iltalehti. (Haukuin väärää puuta.)
VastaaPoistaNo huh,huh...! Onneksi kuitenkin on vaan kahden ihmisen mielipide, eikä mikään laaja tutkimus. Mutta täytyy sanoa, että on "arvostetun" akateemisen lehden arvostelukynnys kyllä pettänyt pahemman kerran! Yleensä ovat hyvin tarkkoja, mitä julkaisevat ja valtaosa julkaistavaksi lähetetyistä, tutkimusperäisistä artikkeleista hylätään. Ehkä tää oli joku ennenaikaainen erittäin epäeettinen aprillipila.
VastaaPoistaKyllä, arvostelukyky on kyllä nyt lehdellä pettänyt, kun on tämän tutkimuksen julkaissut.
PoistaEn viitsi avata koko linkkiä, kun surku olo tuli jo tästä sinun kirjoituksesta :(
VastaaPoista..mites sitten tämä meidänkin vammainen, jonka kromosomit olivat terveen tytön, mutta kehitysvamma diagnoosi saatiin 2,5 vuotiaana. Mitään selitystä ei ole löytynyt lukuisista tutkimuksista huolimatta.
Olisiko minunkin pitänyt toimittaa tämä "taakkani" jonnekin...?
Sepäs se. Mihin tuo raja sitten vedetään? Ja kun taitaa tilanne olla se, että isoa osaa kehitysvammoista ei vielä huomaa heti syntyessä eikä edes vielä kuukauden päästä.
PoistaHuuuh tämä kirjoitus sai mut haukkomaan henkeä, tuli tosi paha pala kurkkuun :((((. MItä helvetin "etiikan asiantuntijoita"!!!!
VastaaPoistaOman mielenrauhani vuoksi aion jättää tämän omaan arvoonsa, tai pikemminkin arvottomuuteensa :(.
Toivoisin niin minäkin, että olisin autuaan tietämätön tästä "tutkimuksesta". Pahaa mieltä on varmasti monessa perheessä artikkeli aiheuttanut.
Poista