lauantai 7. tammikuuta 2012

Kasvislasagne

Yleisön pyynnöstä laitan joitakin reseptejä, jotka meillä on hyväksi havaittu. Ruokablogiksi en blogia kuitenkaan ole muuttamassa, joten vähemmistöön nämä jäävät. Ne, jotka eivät ole kiinnostuneita kokeilemaan kasvisruokia, voivat skipata nämä postaukset. Koitan muistaa otsikoida ruuan nimellä, niin heti tietää olevan reseptistä kyse :)

Kasvislasagne (kirjasta Aurinkomaa)

Linssitomaattikastike:
1 sipuli
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala selleriä
3-4 rkl öljyä
2-4 rkl valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
noin 6 dl vettä
500 g paseerattua tomaattia
1½ dl vihreitä linssejä
1-2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
noin 300 g lasagne levyjä.

Päälle:
tomaattiviipaleita ja hiukan juustoraastetta

Kuutio sipuli ja juurekset pieniksi. Kuullota sipulia, valkosipulia ja tomaattipyrettä hetki öljyssä. Lisää juurekset, kuivatut yrtit, vesi, huuhdellut linssit ja paseerattu tomaatti. Hauduta noin 50 min. Lisää vettä tarvittaessa ja tarkasta lopuksi suola.

(Meidän versio: selleriä ei käytetä, mausteita laitan milloin mitäkin sattuu kouraan ja niitä linssejä käytän mitä on kaapissa. Usein miten punaisia. Olenpa joskus tehnyt myös soijarouheeseen, mutta linsseistä tulee mielestäni parempi. Jos olen hätäisellä päällä, kuten useinmiten olen, keitän linssit etukäteen valmiiksi ja silloin kastiketta ei tarvitse hauduttaa noin kauan. Vettä laitan silloin vähemmän. Yleensä annan hautua sen aikaa pannulla, kun teen valkokastikkeen.)

Valkokastike

4 rkl voita tai margariinia
n. 5 rkl kokojyväspelttijauhoa
4-5 dl vettä
2 dl kermaa tai kasviskermaa
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 100 g juustoraastetta

Sekoita jauhot voihin tai öljyyn kattilassa miedolla lämmöllä huolellisesti. Lisää vesi ja anna jauhon kypsyä minuutin ajan, lisää kerma ja sekoita koko ajan huolellisesti, ettei seos pala pohjaan. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 min, kastiketta sekoittaen kunnes kastike saostuu. Lisää oregano, suola ja pippuri. Kun kastike on saostunut, lisää juustoraaste, anna sen sulaa ja nosta kattila pois liedeltä.

(Minä käytän täysjyvävehnäjauhoja suurustukseen. Kermana meillä on kaurakerma.)

Ladon vuokaan niin, että alimmaisena on tomaattikastike ja päällimmäisenä on valkokastike. Päälle laitan tomaattiviipaleet. Uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi, jonka jälkeen laitan päälle juustoraasteen ja vielä uuniin 15 minuutiksi. Nam, valmista on!

Linsseissä on paljon rautaa, moninkertainen määrä lihaan verrattuna. Jos ruuan kanssa tarjoilee jotain C-vitamiinipitoista, imeytyy rautaa nelinkertainen määrä kuin ilman C-vitamiinia. Siksi en myöskään käytä maitopohjaista kermaa, vaan kaurakermaa, jotta saan vähennettyä kalsiumin määrää ruuassa. Kalsiumhan sitoutuu raudan kanssa liian isoksi molekyyliksi, jotta se pääsisi imeytymään verenkiertoon. Juustoa en ole kuitenkaan korvannut millään vegaaniversiolla, koska ne ei ole mielestäni hyviä enkä tiedä toimiiko ne edes ruuanlaitossa.

Tämä on yksi meidän vakioreseptejä. Kaikki ollaan pikku Karvisia ja hulluna tähän lasagneen. On hieman aikaa vaativa ruoka, mutta kaiken sen vaivan arvoinen. Mums!

2 kommenttia: